Propušten poziv? Evo kako saznati čiji je broj (mobilni ili fiksni) - HOU (2024)

Home
zanimljivosti

Propušten poziv? Evo kako saznati čiji je broj (mobilni ili fiksni)

Propušten poziv? Evo kako saznati čiji je broj (mobilni ili fiksni) - HOU (1)

Vjerojatno vam se nebrojeno puta dogodilo da ste imali propušteni poziv jer ste utišali mobitel ili ga niste imali kod sebe. I sada se pitate tko me zvao?

A možda se nekada ne želite javiti na vama nepoznate brojeve, što je ponekad i opravdano jer nas često zovu i nude radne proizvode i usluge. Kako stati na kraj tome možete saznati u zaključku.

Uvijek treba biti pažljiv kada pozivate povratno nepoznat broj, naravno ako niste sigurni uvijek se možete obratiti vašem operateru.

Na kraju krajeva možda je ustvari i nebitno koji je razlog zašto želite saznati tko vas je zvao, odnosno čiji je broj mobitela ili telefona s kojeg imate propušten poziv.

Gdje postoji problem uvijek se nađe i neko rješenje!

Stoga provjerite u nastavku kako saznati čiji je broj jer mi ćemo u članku prezentirati detaljne i precizne načine kako možete doći do informacije tko je vlasnik broja.

Pa krenimo.

Načini kako provjeriti čiji je broj mobitela ili telefona

Prvi i najbolji način su telefonski imenici. Fizički oblici postoje odavno, a sada su popularni njihovi online nasljednici. U Hrvatskoj imate na raspolaganju više različitih telefonskih imenika.

Radi brzine i ažurnosti preporučamo koristiti imenike koji dozvoljavaju pretragu po brojevima mobitela ili telefona. Jednostavno otiđete na stranicu od online imenika, upišete broj mobitela ili broj telefona s kojeg imate propušten poziv, odnosno čiji vas vlasnik zanima, te pretražite.

Ako se vlasnik broja nalazi u tom imeniku onda ćete ga odmah naći.

Za to preporučamo da proučite naš detaljan članak o najboljim telefonskim imenicima koji su kod nas.

Što ako niste uspjeli?

Naravno, iz različitih razloga nije uvijek moguće dobiti tu informaciju pretragom nekog od dostupnih telefonskih imenika. Srećom zato postoje i neki drugi načini.

Ukoliko pretragom nekih od dostupnih imenika niste uspjeli saznati čiji je broj onda možete nazvati na broj službe za informacije radi provjere. Broj na koji možete nazvati, odnosno broj tvrtke koja pruža dostupne informacije je 11 880 (to je nekadašnji poznati 988 broj).

Ako ipak nekako niste pri volji za telefoniranje onda možete poslati SMS poruku na broj 11 888. No, valja znati da je to SMS imenik od jednog telekoma, pa možda neće biti dostupne informacije za sve brojeve.

Pored toga postoje i određene aplikacije za mobilne uređaje koje navodno mogu ispisati vlasnika broja kada vas zove, no međutim kako to nismo isprobavali ne možemo ni preporučiti neku konkretnu aplikaciju ili potvrditi kako uistinu funkcionira.

Društvene mreže i tražilice

Da, jedna od opcija kako pronaći vlasnika broja mobitela ili telefona s kojeg vas je netko zvao je i kroz pretragu na društvenim mrežama. Postoji li još netko tko nema profil na barem jednoj društvenoj mreži?

Mnogi koji imaju profile imaju i svoj broj na profilu. I zato jednostavnim upisom broja mobitela i pretragom, a naravno ovisno o društvenoj mreži, možete vidjeti čiji je broj koji pretražujete. Mogu biti poteškoće ako naravno vlasnik tog broja nema pohranjen broja na društvenoj mreži ili ako ima privatan profil. Ali vrijedi pokušati!

Niste uspjeli na društvenoj mreži?

Onda nemate što izgubiti osim 10 sekundi vremena, ako upišete broj u neki od popularnih tražilica, kao npr. Google, Bing, Duck Duck Go i sl. Preporuča se upisati cijeli broj, zatim upisati broj s navodim znacima jer tako se pretražuje točan pojam koji se nalazi unutar navodnih znakova.

I na kraju

U pravilu vrlo je teško saznati čiji je broj, odnosno vlasnika broja mobitela ili telefona. Ono što možete učiniti je koristiti registar NE ZOVI, ako ne želite da vas se zove radi promidžbe ili prodaje određenih proizvoda i usluga.

I ne samo što vas ne smiju zvati, nego vam ne smiju ni slati SMS i MMS poruke. Radi se o besplatnom registru HAKOM-a u koji se prijavljujete preko vašeg trenutačnog operatera (1). Svakako provjerite detalje na stranicama HAKOM-a.

Ako primate zlonamjerne pozive ili poruke onda prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama trebate podnijeti pisani prijavu vašem trenutačnom operateru sa detaljima. A operater će to prema potrebi proslijediti dalje prema policiji (2).

Naravno uz to možete i blokirati broj, informirati pozivatelja da ćete ga prijaviti za uznemiravanje prema 140. članku Kaznenog zakona, prema potrebi i osobno se obratiti u najbližu policijsku postaju.

Mi smo nabrojali najbrže i najefikasnije načine kako provjeriti čiji je broj s kojeg vam je upućen poziv i tko vas je zvao. Nadamo se da će vam sve pružene informacije biti od pomoći.

Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?

Propušten poziv? Evo kako saznati čiji je broj (mobilni ili fiksni) - HOU (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6103

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.